maanantai 27. tammikuuta 2014

Liesituuletin UUSI IDEA

Olemme jo pitkään miettineet keittiön liesituulettimen mallia. Olemme molemmat pitkiä ihmisiä ja emme halua liesituulettimen olevan keittiön saarekkeen luona näköesteenä olohuoneen suuntaan.

Valmistajat suosittelevat liesituulettimen asennuskorkeudeksi 65cm liedestä, mutta silloin se olisi meille ihan liian alhaalla ja voisimme lyödä siihen pään + tämä näköeste. Näitä asioita miettiessä saimme menneenä viikonloppuna vihdoin hyvän idean, mikäli se vain nyt tulee onnistumaan. Meille on tulossa yhden tason ratkaisu joten otimme uudelleen harkintaan kattomalliset liesituulettimet.

Kattomallisissa liesituulettimissa suositeltu asennuskorkeus on 2,5m lattiasta, mutta olisiko mahdollista asentaa tuuletin katon ylärakenteisiin 2,8m (huonekorkeus) korkeuteen ilman, että meidän pitäisi tehdä kattoon alaslaskettavaa kotelointia.

Tänään vierailin Lapetekin ja Savo & Design näyttelytiloissa. Molemmissa oli tarjolla hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Heidän mukaansa ei ole mitään estettä asentaa liesituuletin 2,8m korkeuteen, suositus on kyllä 2,5m. Kattomallista mietittäessä on otettava huomioon myös asunnon muut korkeuserot ja ulko-ovien paikat. Meidän tapauksessa kattomallinen sopii meille hyvin, koska 2,8m huonekorkeus on joka paikassa sama. Meille on myös tulossa keittiön tasojen korkeudeksi 93cm joten sekin on vain plussaa. 

Kattomallisissa liesituulettimissa on sen verran hyvät moottorit jotka takaavat 800m3 -850m3/h ilman vaihtuvuuden tunnissa. Falmecin mallistosta löytyi myös liesituuletin jopa kahdella moottorilla jolloin ilman vaihtuvuus tunnissa olisi 2x850m3, joka olisi varmasti riittävä meidän keittiöömme.

Tärkeäksi infoksi osoittautui liesituulettimen poistoputken paksuus. Moottorin tehokkuudesta ei ole mitään hyötyä mikäli olet valinnut liian ohuen poistoputken. Putken paksuus oltava vähintään 160mm. Jostain olen myös lukenut, että jos sinulle on tulossa avokeittiö niin silloin huippuimurilla toimiva liesituuletin olisi tehokkaampi ja hiljaisempi vaihtoehto. Kaikki eivät kyllä suosittele huippuimurimallista liesituuletinta ja niin ei myöskään Lapetekin tai Savo & Design liikkeessä. Olen myös kuullut, että huippuimurit saattavat jäätyä talvella - mikä kuulemma johtuu ainoastaan käyttäjän virheestä. Huippuimuria ei saa koskaan sammuttaa kokonaan pois päältä talviaikana. Asiantuntijoiden mukaan höyrystynyt ilma saa aikaan huippuimurin jäätymisen talvella jos se pidetään hetken päällä ja sitten sammutetaan kokonaan.

Ainoa este mikä meille voi tulla vastaan on ylärakenteissa olevat kattoristikot, mahtuuko liesituuletin juuri niiden väliin? Mikä on siis kattoristikoiden jänneväli 900 vai 1200?! Luultavasti 900. Vaiko vielä vähemmän....talon leveys on kuitenkin 16598... siis selvitettävää tiedossa.

Nyt vain kysymyksiä rakenne- ja LVI sunnittelijoillemme
1. Mikä on kattoristikoiden jänneväli ?
2. Riittääkö ilman vaihtuvuus yhdellä moottorilla 800m3-850m3/h vai onko valintamme kahdella moottorilla 2x850m3 ?


Tässä Falmec Nuvola 90/140 ja Savo vaihtoehdot kattomallisista liesituulettimista

Falmec Nuvola 90

 

Falmec Nuvola 140


Savo R-9511-S2 kommenttia:

  1. Jään innolla seuraamaan rakentamistanne. Kovin samanlaiselta vaikuttaa teidän sisustusajatuksenne. Harmaja on kaunis talo.

    VastaaPoista
  2. Hei Mervi, siis teillä on aivan unelma Harmaja. Ihanan värinen ja nuo Harmajan isot ikkunat ja pulpettikaton sovellus...sellaisen olisin halunnut minäkin, mutta Hyvinkään kaava määräsi aivan jotain muuta. Meillehän piti tulla (mistä unelmoin) moderni valkoinen kivitalo;) mutta kaava asetti omat rajoitukset. Toisaalta nyt ei enää harmita sillä se oli rakkautta ensisilmäyksellä, kun näin Harmajan joten nyt oikeastaan ajattelen, että hyvä kun näin kävi - Harmaja on meidän juttu.
    Olin kyllä vieraillut blogisivuillasi, mutta jotenkin en ollut vain älynnyt, että sun blogiarkisto olikin siellä alhaalla kaikkien muiden seuraamiesi blogien jälkeen. Sähän olet kirjoittanut blogiisi vaikka kuinka paljon. Huh huh, tuli kyllä sellainen tunne, että mihinkähän ollaan itsemme laitettu ja miten tuosta projektista selviää. Oli ihana lukea, että sulla taisi olla kaikki jo projektin alussa valmiiksi mietittynä ja kilpailutettuna. Vähän niin kuin mullakin. Joskus mietin, että olenko liian ajoissa liikkeellä, koska olin jo suunnitellut keittiön ennen kuin olimme edes saaneet Kannustalolta ensimmäisen luonnoksen. Jäin muuten miettimään, että kuinka monta neliötä teidän Harmajassa on? Meille on tulossa huoneistoala 186m2 sis. tekninen tila (kerrosala 203m2/209,5m2). Iso siitä tulee, kun tulee vielä yhteen tasoon, mutta meitä onkin 5 henkeä ;)

    VastaaPoista