lauantai 15. maaliskuuta 2014

Hyvän keittiön ainekset

Missä piilee onnistuneen keittiön salaisuus ?
- TOIMINNALLISUUDESSA -

Onnistuneen keittiön salaisuus piilee keittiön toiminnallisuudessa, mutta jos siihen voisi sisällyttää vielä tarvittavat ulkonäköseikat (keittiön malli, materiaalit, värit, valaistus, kodinkoneet yms.) niin silloin kaunis ja toimiva keittiö hurmaisi varmasti jokaisen sydämen.

Yleisimmin käytettyjen keittiön työpisteiden kuten lieden, vesipisteen ja jääkaapin tulisi sijaita mahdollisimman lähellä toisiaan. Astianpesukoneen tulisi sijaita vesipisteen vieressä, mutta luukun avaaminen ja sulkeminen vie oman tilansa joten se ei saisi kuitenkaan häiritä ohi kulkevaa. Lieden, uunin ja mikron vieressä tulisi olla sopivasti laskutilaa, vähintään 500mm.

Saareke keittiössä on varmasti monen valinta niin kuin myös minunkin. Saarekkeen mitoitusta on myös syytä pohtia tarkasti. Liian kapea saareke joka sisältäisi myös keittotason ei toimisi enää kattauspöytänä. Parhaimmillaan saareke (sis. keittotason) toimii väh. 1800-2000mm leveänä ja 1000-1200mm syvänä. Keittiössä täytyy mahtua myös liikkumaan joten saarekkeen ympärillä olevien käytävien tulisi olla vähintään 1100-1200mm.

Omat keittiösuunnitelmat lähtivät liikkeelle jo syyskuussa 2013 talosuunnittelun yhteydessä. Oikeastaan talon muut toiminnot suunniteltiin jatkeena keittiölle. Minulle oli tärkeää keittiön avoin tilaratkaisu, johon kuuluisi ehdottomasti keittiösaareke. Parhaimmillaan saareke palvelisi meidän perhettä kohtaamis- ja seurustelupaikkana, "välipalapöytänä", kokkauspisteenä ja noutopöytänä juhlatilanteissa.

Saarekkeen lisäksi keittiössä tuli olla myös:
- riittävästi laskutilaa
- kattoon asti kalustettu kalusteseinä (uuni, mikro, jääkaappi/pakastin ja kuivamuonakaappi).
- käynti takapihan terassille
- riittävän lähellä ulko-ovea, ettei kauppakasseja tarvisi kantaa liian pitkiä matkoja autosta keittiöön.
- ikkuna etupihalle (näkisi pihaan tulijat)
- ikkuna myös takapihalle

Unelmakeittiötä tavoitellessa voi kuitenkin törmätä moniin haasteisiin. Joskus pelkkä esteettisyyden ajattelu voi toimia kompastuskivenä keittiön toiminnallisudelle ja käyttömukavuudelle.

Vinkki: keittiö kannattaa suunnitella tarpeeksi ajoissa ja vielä sen jälkeen miettiä sen toiminnallisuutta. Minun ensimmäinen idea unelmakeittiöstä on nyt hieman jalostunut ja tässä siis uusi suunnitelma jonka uskon tuovan keittiöömme vielä enemmän lisää toiminnallisuutta.

Uudessa suunnitelmassa saareke on käännetty 90 astetta ja sen syvyyttä lisätty. Saarekkeen mitat ovat nyt 1860x1200. Saarekkeeseen on nyt mahdollista integroida Siemensin liesituuletin (Siemens LD97AA670).

Inspiraation lähteenä toiminut kuva (HTH keittiö)

Uuden suunnitelman plusssat:
1. toiminnallisuus (kolmio) paranee: keittotasolta lyhyt matka jääkaapille, uunille ja vesipisteelle.
2. baarituolit jäävät piiloon
3. saarekkeen voi kiertää kokonaan - tukkoisuus poistuu
4. laatoituksen rajan vetäminen selkeämpi
--> samalla kokonaisvaikutelma keittiöstä ja olohuoneesta muuttuu rauhallisemmaksi, rivimäinen vaikutelma poistuu

Oma suunnitelma Sweet home 3D ohjelmalla

 Saarekkeen mitat 1860x1200


SIEMENS LD97AA670

Alla vanha suunnitelma (saarekkeen mitat 2350x960)

4 kommenttia:

  1. Upea ja toimiva keittiö tulossa teille! Tulee mieleen amerikkalaiset leffat ja tv-sarjat joissa koko perhe häärii yhtäaikaa keittiössä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Helokki, kiitos. Toivottavasti keittiöstä tulee todellisuudessakin sellainen mitä omissa toiveissa ja mielikuvissa on :)

      Poista
  2. Heippa, löysin juuri blogiisi ja jään seurailemaan. Itse asumme uudessa Kannustalon Aurorassa, tervetuloa kurkkimaan meille: www.kotiaurorassa.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Johanna, minä myös olen aina silloin tällöin piipahtanut teillä. Blogisi ja teidän Aurora on niin niin kaunis. Onnea :).

      Poista